Followers

Sunday, 26 April 2015

Profesor di Oxford menangis.....hebatnya dia

Dr Mahathir tak faham GST, kata Ahmad Maslan


Timbalan Menteri Kewangan Datuk Ahmad Maslan mengatakan peratus GST jelas merupakan cukai lebih rendah berbanding SST, dan Tun Dr Mahathir tidak diberi penerangan lengkap tentangnya. – Gambar fail The Malaysian Insider, 25 April, 2015.
Timbalan Menteri Kewangan Datuk Ahmad Maslan mengatakan peratus GST jelas merupakan cukai lebih rendah berbanding SST, dan Tun Dr Mahathir tidak diberi penerangan lengkap tentangnya. – Gambar fail The Malaysian Insider, 25 April, 2015.Datuk Ahmad Maslan menyifatkan Tun Dr Mahathir Mohamad sebagai tidak faham dengan cukai barangan dan perkhidmatan (GST) selepas bekas perdana menteri itu mahu sistem cukai baharu dimansuhkan.Timbalan menteri kewangan itu berkata, Dr Mahathir mungkin tidak menerima penerangan terperinci sehingga mengeluarkan kenyataan sedemikian."Saya rasa orang di sekelilingnya tidak memberi penerangan lengkap lagi terperinci mengenai GST kepada Dr Mahathir."Jelas peratus GST merupakan cukai yang lebih rendah daripada SST sebelum ini. Bagaimana boleh dia (Dr Mahathir) kata lebih baik jika kerajaan membatalkan GST?" kata Ahmad seperti dilaporkan Astro Awani.Dr Mahathir hari ini mengulangi pendiriannya menggesa Putrajaya membatalkan pelaksanaan GST diperkenalkan 1 April lalu kerana pegawai pegawai kerajaan yang melaksanakan sistem cukai baharu itu sendiri tidak memahaminya.Beliau sebaliknya menyarankan kerajaan seharusnya hanya menaikkan kadar cukai jualan dan perkhidmatan."Saya fikir batal sajalah," katanya disambut dengan sorakan dan tepukan gemuruh kira-kira 1000 hadirin di Kelab K, Taman Melawati, Selangor hari ini.Ini bukan kali pertama Dr Mahathir menyatakan pendirian sedemikian, sebelum ini beliau memberi gambaran Barisan Nasional (BN) bakal hilang undi jika GST terus dilaksanakan mengambilkira beban yang terpaksa ditanggung oleh rakyat.Pelaksanaan GST menimbulkan kemarahan orang ramai terutamanya rakyat bawahan kerana terpaksa berdepan dengan satu sistem cukai yang lebih menyeluruh dan menyaksikan kenaikan harga pelbagai barangan keperluan.Bagaimanapun, Ahmad seringkali mempertahankan GST dengan mengatakan harga barangan dan perkhidmatan menjadi lebih murah.Malah pelajar Universiti Teknologi Mara (UiTM) baru-baru ini juga mencetuskan kontroversi apabila mengecam Ahmad dalam sebuah forum yang diadakan di Shah Alam.Selain itu, Ahmad juga menjadi bahan ejekan di dalam media sosial ekoran kenyataannya yang hanya menambah kemarahan orang ramai. – 25 April, 2015. [sumber ]albrangionline: Otak di atas sejuk membeku. Lutut kanan kata "G"...lutut kiri kata "S"...telapak kanan kata "T"...telapak kiri kata "jalan"...maka berjalanlah sang dungu tanpa berfikir

Friday, 17 April 2015

Belang Kian Nampak,


Kes 1
Dicalonkan DTITM agar ahli nampak gerakan mereka bukan anti ulamak. Tidak menjadi kerana awal2 lagi TITM menarik diri.
Kes 2
Dicalonkan UAA untuk mengambarkan keseriusan menonjolkan Ulamak. Pun kurang mendapatan sambutan dari kawasan.
Kes 3
Pencalonan DHM menyerlah sebenarnya belang mereka kononnya calon ini sangat popular di kalangan anak muda. Barang diingat, ini bukan pertandingan 'reality show'. Ini pertandingan untuk kemenangan Islam agar umat ini mendapat keadilan dalam kehidupan.
Besar kemungkinan apabila tamat Mesyuarat Agung Kawasan UAA akan berkompromi dengan kem DHM untuk memberi laluan DHM tentang satu lawan satu dengan TGHH.
Media 'Pok Yet' akan memberi ruang seluas2nya untuk memenangkan DHM kerana congak mereka jika DHM menang, maka jalan ke Putrajaya akan menjadi senang sesenang bermain 'DOMINO'.
Perjuangan airmata, darah dan keringat para petani dan nelayan, para penoreh dan buruh kasar untuk memertabatkan PAS sehingga tahap kini, mereka datang dengan jalan pintas mendabik dada.....para pejuang PAS sudah kebelakang, kami mahu progresif , kamu mahu memakai 'jaket' Islam tapi ajarannya biarlah umat ini senang lenang dahulu.....semudah itu teman?
al-brangionline:
Perjuangan jalan pintas?