Followers

Monday, 30 March 2015

Kenapa masih malu-malu, sekarang udah tidak ber'selira' lagi ke dengan kami?

Di Sarawak apabila DAP memutuskan keluar dari Pakatan, maka Husam selaku Naib Presiden yang bijaksana kata, itu strategi yang baik untuk PAS dan DAP membawa haluan masing-masing.
"Mereka" mahu menyingkir PAS tapi berasa malu-alah dengan PAS, jadi dengan sikap ber"lapik", mereka yang keluar dari Pakatan.
Di Sabah sikap mereka yang sebenar menyerlah, DAP dan PKR pula yang memutuskan kerjasama dengan PAS.
Gunala apa istilah politik sekalipun, hakikatnya PAS memang tersingkir dan terpinggir. Begitulah nasib PAS apabila berda dalam 'minoriti'.
Di Semenanjun DAP bermain silapmata yang terang-terang menipu pengundi, hanya bekerjasama dengan PAS tetapi tidak boleh bekerjasama dengan Presiden.
PAS selaku parti politik yang veteran sudah mangli dengan sepak terajang dan silat kuntau politic dan politicking.
Kenapa tidak buat keputusan sekarang, 'kamu' memutuskan hubungan politik dengan PAS?
Apakah guna strategi menunggu Permatang Pauh yang sudah dihidu oleh mereka akan terlepas pada Umno/Bn, diketika itu baru menjadikan PAS sebagai 'scapegoat' lantas terus memutuskan PR dengan PAS.
Di Terengganu, walaupun, PKR merupakan parti minoriti malah menyaman Presiden PAS, namun PAS terlalu matang untuk memutuskan hubungan dengan PKR.
Begitu juga di Kelantan, tiada masalah bekerjasama dengan PKR walaupun mereka minoriti.
Saya tidak berapa ber'nafsu' membincangkan kerjasama politik di negeri-negeri lain tetapi amat mengambil berat kerjasama politik di Negeri Selangor. Apakah PKR dan DAP masih lagi ber'selera' berdampingan dengan PAS?
Saya sudah mula menghidu bau 'tengit' DAP, manakala dengan PKR semenjak 'Langkah Kajang' lagi.sudah 'putus steam'.
al-brangionline: Aku membenci tapi berstrategi......haiyaaa

[sumber .] [sumber .]

Saturday, 28 March 2015

Menjelang Muktamar Agung PAS Kawasan dan Pusat...kejadian 'anih' berlaku

Dalam pemerhatian saya selepas Muktamar PAS di Johor tak berapa lama dulu, keadaan "Jemaah Buat Onar" atau dalam istilah singkatnya "Jebon seperti "gajah naik minyak".

Mereka terasa pedas dan pedih, mana taknya, kena "belasah" diperwakilan. Ini bukan kerana perwakilan sesaja suka-suka mem"belasah", mereka juga ada mata dan telinga. Ini semua kerana "Songkok Pesok Dek Lonjak Awak".

Penglihatan dan pendengaran merupakan salah satu nikmat yang besar untuk menilai sesuatu perkara. Jadi bagi mereka yang kena "belasah", usahlah menegak benang yang basah, campakkan ego jauh-jauh.

Rupa-rupanya ini tidak berlaku, usahkan nak cuba labuhkan benang yang sudah basah, jangan diharap nak 'tohok' ke laut ego yang sudah lama menjadi perhiasan diri, mereka menjadi semakin meta tak ubah seperti 'gajah naik minyak'.

Mereka menyambung kutukan demi kutukan melalui Forum atau Wacana terbuka atas alasan, "pemimpin tidak maksum, pemimpin tidak perlu di wala', meraikan perbezaan pandangan tidak salah.....bla...bla...".

Apabila menyedari 'perahu sudah jauh terlajak' maka ada sekerat dua yang rasa tersentak (bagi yang mahu tersentak) lalu cuba kendur keadaan. Maka di adakan pragram "tanyalah pemimpin", bagi saya, ini hanya semata-mata untuk mengikis 'persepsi' yang telah terlekat di hati ahli akar umbi.

Mana mungkin dalam satu malam boleh menghilangkan 'barang bukti'. Ahli sekarang sudah celik IT, maklumat di hujung jari dalam 'kawasan (usah cakap dunia) tanpa sempadan'.

Menyedari bahawa 'kedudukan' dalam hiraki parti terjejas kalau pun tak bergoyang atau pun goyah, maka saya perhatikan ada sekerat dua sudah buat 'courtesy visit' pada pimpinan, sesetengahnya bercakap pun sudah mula 'playsafe', yang tak suka pakai kopiah kerana 'taksub' kepada ke'profesinoal'an (konon) sudah mula mengenakan kopiah apabila turun berjumpa ahli dan pimpinan, sudah mula respond melalui komen-komen dalam media sosial dan beberapa 'lakunan' lagi.

Mengapa mereka menjadi 'berani' sebegini? Ini tak lain dan tak bukan kerana terperangkap di dalam gelombang DUA 'remote control' berkuasa tinggi.

Adakah SAF akan bertaut semula selepas Muktamar Agung PAS Pusat nanti?

Sama-samalah kita saksikan dan berharap begitu.

albrangionline: Krisis di antara IMAN dan EGO.

Wednesday, 25 March 2015

Jangan jadi "PONDAN" Padang Kota

Memang betullah LGE dan LKS umpama ubat yang dah expired...dah tamat tempoh, tiada boleh memberi manfaat lagi malah boleh menjadi racun.
Patut pun semasa beri bantuan banjir ke Kelantan, dia tak beri atas G to G tapi menyalurkan melalui NGO.
Samada dia naif dalam hal pentadbiran atau memang berniat jahat tidak menghormati Kerajaan PAS yang di pimpin oleh Ulamak.
Majlis Presiden PR jangan jadi BACUL dan DAYUS dengan "mengangkang" serta mendiamkan diri dari di"lacuri" oleh orang yang "cika" politik.
Kalau tak perlukan lagi PAS, sila bertindak seperti anak jantan....jangan jadi seperti "pondan" Padang Kota.
Cukuplah 2 kali PRU aku menjadi Polling and Counting Agent (PACA) hingga nak ber'gaduh' dengan SPR pasal Borang 14 untuk DAP bagi Kawasan Parlimen Serdang.
al-brangionline:
Tobat lahooom

Monday, 23 March 2015

Sanggup menjadi makmum yang taat......tolong pikior samalahDi hina, dicerca, namun sosok ini tetap bersama jemaah. Sosok ini tidak pernah ber"mufarakah".
ada bau-bau di luar sana yang mahu singkirkan jemaahnya dari PR dek sosok ini beristiqomah dalam perjuangannya.

Selaku Timbalan Ketua Ulamak Sedunia, sosok ini tetap 'humble' menjadi makmum yang baik, bukan sesetengah makmum yang berniat jahat dan bacul, sanggup ber'mufarakah' walhal imamnya tiada kesalahan syarie yang boleh mengharuskannya ber'mufarakah.

Sekarang wujud pulak suara pembangkang mahu ber'semenda', mahu ber'khalwat', mahu ber'sekangkang' satu perbuatan yang amat dibenci oleh puak2 yang 'benci' kepada sosok ini. [sumber .]

Apa agenda semuanya ini?

Adakah semata2 mahu mengagalkan pembentangan "HUDUD" di Parlimen nanti?

al-brangionline:

Belum pun ber'cerai' udah ber'main' kayu tiga.

Friday, 20 March 2015

Perangai Burung Ostrich?


Ada bijak pandai serta pijak pandai kata Islam bukan hanya tertumpu kepada HUDUD semata2, banyak lagi kerja buat yang perlu dibuat seperti, masalah berkaitan dengan banjir, kemiskinan, good governance, keadilan sosial dan sebagainya.

Aku hanya mampu tersenyum betapa mereka itu tidak suka berjimat cermat dengan keBODOHan mereka. Cer simpan sikit dalam tempayan ke atau dalam bantal ke atau dalam timbunan BATU.

Pembentangannya hanya mengambil masa 2-3 hari di Dewan Undangan Negeri dan beberapa hari di Parlimen.

Bukannya hari-hari,bulan ke bulan, tahun ke tahun asyik membentang dan berbahas pasal HUDUD di Dewan Undangan Negeri mahupun di Parlimen.

Bila sudah lulus nanti, bukannya setiap saat...setiap minit...setiap jam...setiap hari...setiap minggu...setiap bulan...setiap tahun asyik potong tangan, asyik merejam batu dan sebagainya.

ADUN dan Ahli Parlimen pun banyak kerja lain lagi, tukan sebat dan tukang rejam pun banyak kerja lain lagi...tak ada akai ke komer?

Di dalam tempoh penyiapan deraf enakmen, tempoh pembentangan di DUN dan di Parlimen, komer ingat kerja-kerja bantuan mangsa banjir dan kerja-kerja lain di Pejabat oleh semua Penjawat Awam TERHENTI begitu sahaja, dek bercakap pasal HUDUD.

Hangpa ingat semasa duk buat perbentangan HUDUD kerja lain terHENTI? Hangpa ingat kerja-kerja 'cebok-berak', makan-minum, ijab dan qabul, pencegahan rasuah, menjaga keselamatan, berjual beli dan sebagainya terHENTI dek kerana HUDUD?

Kehidupan dan penghidupan berjalan serentak komer...jangan buat komanlah tahap pemikiran tu.

Umpama seorang yang sakit. Solat hendaklah diteruskan mengikut kadar kemampuan dan dalam masa yang sama sakitnya perlu dirawat. Bukannya ia dirawat sepanjang masa hingga lupa bersolat atau bersolat tapi tidak berubat.

al-brangionline:

Jangan samakan dalihnya dengan puak DAP dan PKR wahai sahabat ku yang disayangi dalam PAS

Monday, 16 March 2015

PAS berubah wajah setelah di"make-up" dan di"makover" selepas Muktamar?????

PAS AKAN DI"MAKE-UP" dan DI "MAKEOVER" OLEH GENG ALERGIK ULAMA' SELEPAS MUKTAMAR NANTI?????
Sebarang pertandingan dalam apa jua jawatan dalam PAS adalah diraikan dalam konteks demokrasi.
Tetapi tidak semua tindakan yang bersandarkan demokrasi diraikan.
Maka beruntunglah mereka yang pandai berhujah dan bermain dengan kata-kata kononnya atas fakta walaupun jelas nampak autanya.
Mereka menggunakan forum untuk membuat 'character assassination' pada Presiden.
Mereka cuba membuat SENSASI dengan melepaskan jawatan beramai-ramai (walhal mereka boleh menunggu mensyuarat agung kawasan untuk tidak bertanding.....atau sudah dapat menghidu akan kalah atau pun tidak dicalonkan langsung). [sumber ]
Inilah gimik yang selari dengan amalan Umno, yang kononnya mereka tersangat benci pada Umno, tetapi terikut-ikut dengan rentak Umno.
Tindakan serta gerakkerja mereka amat licik, mereka akan mencalonkan beberapa nama yang agak-agak ahli boleh terpengaruh dan terkesima dengan strategi licik mereka.
Bagi saya, mereka berkemungkinan sudah dapat agak tidak boleh "makan cekak" nak 'rampas' atau nak tumbangkan TGHH, jadi mereka akan 'all-out' memastikan AJK PAS Pusat akan menjadi milik mereka yang dengan demikian samaada mereka akan meng"GULING"kan Presiden kemudiannya nanti atau akan mem"BONEKA"kan Presiden agar ikut selera mereka yang berlandaskan nafsu serakah.
Maka ketika itu mereka akan menjadikan PAS hanya berkulitkan Islam tetapi ber"HATI"kan sekular....semua boleh, cuma make-up dan 'make-over' sedikit sebanyak agar ia kelihatan Islamik. [sumber .]
al-brangionline:
Mereka merancang, Allah jua merancang, perancangan Allah jua yang terbaik
Ada satu kata-kata..."Perkara bathil yang yang dirancang dengan penuh sitematik lagi licik bisa mengalahkan yang Haq.

Sunday, 15 March 2015

Jokomin sedang ber'main' dengan air......

Semasa Allah SWT menguji Selangor dengan kemarau panjang, kami rakyat mustadh'afin di catu air kerana kekurangan air mentah apatah lagi air dirawat.
Sekarang Jokomin tidak mahu meneruskan lagi Perjanjian Air dengan alasan Pusat melanggar syarat.
Sudah tentu Jokomin ada alasan sendiri dan alternatif lain. Ini masalah teknikal dan politicking
Masalah kemarau bukan masalah teknikal dan politicking, ianya satu bentuk ujian dari Maha Pengurnia.
Adakah Jokomin mendapat nasihat dari pakar atau hanya diremote control dari dalam "pagar"?
Jika kemarau melanda lagi, harap2 Jokomin tidak terjun dalam perigi galiannya sendiri ye.
al-brangionline:
Peritnya kena catuan air setiap 2 hari.

Tuesday, 10 March 2015

Perjanjian Air Selangor, tidak dilanjutkan.....ter'salah' tekan 'remote control' kot

Putrajaya tunggu penjelasan Azmin tidak lanjut perjanjian air Selangor


Menteri Besar Selangor Mohamed Azmin Ali (kanan) di lobi Parlimen semalam berkata perjanjian penstrukturan air dengan kerajaan persekutuan tidak dilanjutkan. – Gambar The Malaysian Insider oleh Afif Abd Halim, 10 Mac, 2015.Menteri Besar Selangor Mohamed Azmin Ali (kanan) di lobi Parlimen semalam berkata perjanjian penstrukturan air dengan kerajaan persekutuan tidak dilanjutkan. – Gambar The Malaysian Insider oleh Afif Abd Halim, 10 Mac, 2015.

Putrajaya mahu Menteri Besar Selangor Mohamed Azmin Ali memberikan penjelasan berhubung keputusan tidak melanjutkan perbincangan mengenai perjanjian penstrukturan semula air negeri terkaya Malaysia itu.Menteri Tenaga, Teknologi Hijau dan Air Datuk Seri Dr Maximus Ongkili berkata, Putrajaya kini sedang menunggu surat rasmi daripada Azmin sebelum sebarang hujahan balas dapat diberikan.“Kita tunggu surat rasmi daripada kerajaan Selangor dan penjelasan yang akan diberikan mereka berhubung keengganan melanjutkan tarikh bagi memuktamadkan penstrukturan semula industri perkhidmatan bekalan air,” katanya seperti dilaporkan Utusan Malaysia hari ini.

Sunday, 8 March 2015

'Dual Personality', ke'GANAS'an dan 'Chameleon' dalam PAS?Keganasan sudah menular di dalam PAS, kononnya terhadap pimpinan?
Ini ekoran berlaku satu dua insiden yang membabitkan ke"GANAS'an seperti kereta kena bakar, muka kena 'lepuk', muka kena ludah.

Selepas berlaku insiden yang dikatakan 'GANAS' itu, pemimpin tertinggi pulak dikecam kerana dikatakan membisu.

1. Apakah ada ke bukti ke'GANAS"an itu datangnya dari kalangan ahli,penyokong dan pendokong PAS?

2. Kenapa mestinya pemimpin tertinggi PAS yang dikecam?

Sebelum itu kita kena kenalpasti dulu, siapa dia pemimpin tertinggi PAS. Bagi saya pemimpin tertinggi PAS ialah kesemua pimpinan dari saf AJK PAS Pusat ke atas (termasuk MSU) dan termasuklah mereka yang menyelar pimpinan tertinggi itu sendiri.

1. Kenapa apabila ada usaha yang tidak demokratik untuk menjatuhkan Presiden tiada suara-suara yang mengecam perbuatan jahat itu?
2. Kenapa apabila "air muka" Presiden di"lepuk" oleh pimpinan tertinggi, tiada pula mampir pimpinan tertinggi tertutama dari muka-muka yang kena 'lepuk' datang membila?

Rasa-rasanya Khalid Samad​ (walaupun saya bukan pimpinan tertinggi, tapi saya mengecam keras mereka yang meludah muka anda) , Hanipa Maidin, Hatta Ramli (walaupun saya bukan pimpinan tertinggi, tapi saya mengecam keras mereka yang membakar kereta anda) , Dzulkifli Ahmad (walaupun saya bukan pimpinan tertinggi, tapi saya mengecam keras mereka yang me'lepuk' muka anda)..

Aku mengecam keras mereka yang suka dan gemar ber'LAKUN" dengan pelbagai watak dalam PAS dan yang mereka yang memiliki 'DUAL PERSONALITY' sedari menjadi ahli biasa sehingga menjadi pimpinan

al-brangionline:

Mohon di jauhkan dari penyakit DID (Dissociative identity disorder), yang juga dikenali sebagai 'multiple personality'