Followers

Friday, 11 December 2015

Pan dengan 'maqosid' dan 'good governance'nya.....berpuluh wanita udah kena rogol......

Setiap 35 Minit, Seorang Wanita Dirogol Di Malaysia. Mana Jalan Penyelesaian?

Gambar hiasanGambar hiasan
SEJAK kebelakangan ini, kes rogol membabitkan golongan remaja, wanita mahupun warga emas semakin membimbangkan.
Namun, penyelesaian berhubung kes jenayah ini seakan masih kabur. Adakah kerana mangsa lebih memilih untuk ‘berdiam diri’ dengan membiarkan sahaja pelaku bebas membuat perkara terkutuk itu atau sistem undang-undang negara yang terlalu ‘berlembut’ terhadap pesalah?
Sebelum ini, kisah membabitkan seorang kerani wanita yang dijerut, sebelum dirogol di rumahnya antara yang menjadi perhatian ramai dalam kalangan masyarakat. Rata-rata meluahkan rasa simpati, selain marah dengan kejadian yang disifatkan sebagai sangat kejam.
Belum lagi diambil kira, kejadian rogol membabitkan kanak-kanak belasan tahun. Semua itu seakan masih menjadi 'kudis' kepada negara dalam mencari jalan penyelesaian terbaik.
Terbaharu, Ahli Lembaga Pengarah Perbadanan Pembangunan Wanita Pulau Pinang (PWDC) Yap Soo Huey memaklumkan sebanyak 31,685 kes rogol dan 24,939 kes cabul dilaporkan dari tahun 2000 hingga 2013, selain kes keganasan rumah tangga (42,449).
Menurut beliau, statistik yang dikeluarkan oleh Pusat Kesedaran Wanita Pulau Pinang (WCC) menunjukkan secara purata 3,000 kes rogol dilaporkan di Malaysia setiap tahun.
"Ini bermakna setiap 35 minit terdapat seorang gadis atau wanita dirogol. Kebanyakan kes rogol melibatkan mangsa berumur bawah 16 tahun, Pada 2013, jumlah kes melibatkan remaja bawah umur adalah sebanyak 2,111 kes," katanya seperti dilapor Bernama ketika berucap pada majlis penutupan Kempen Penang Goes Orange 2015, semalam.
Hadir sama merasmikan majlis tersebut, Timbalan Ketua Menteri I Datuk Mohd Rashid Hasnon.
Yap menambah, menurut Kementerian Dalam Negeri, sebanyak 28,741 kes rogol dilaporkan dari tahun 2005 hingga 2014 dengan 16 peratus (4,514 kes) dibawa ke mahkamah dan 2.7 peratus (765 kes) didapati bersalah.
Persoalannya, dimana jalan penyelesaian? [sumber .]

al-brangionline: Persoalannya, dimana jalan penyelesaian?......hahaha kenapa tanya begitu? Jawapannya ialah HUDUD. Kenapa sebagai seorang Islam yang beriman kepada Allah dan hari Akhirat berdadolak dalih dengan hukum alQuran ini?
Pan dengan maqosid dan good governancenya....tak kemana komer. komer semacam lebih handal dari Pencipta manusia, kononnya pesalah perlu didakwah....tak sempat nak berdakwah komer, kalau dah setiap 35 minit, seorang wanita dirogol. Mana komer nak berminyak rambut dekat setengah botol. dengan kaki kena gout lagi....the moment komer sampak ke tapak udah berpuluh2 wanita kena rogol.