Followers

Friday, 25 December 2015

DAP dan PAN pun "setuju" Umno ber"satu" dengan PAS?......tak caya sila baca

Seperti sedia maklum, Umno/BN perintah Malaysia sudah sekian lama. Umno sudah sedia maklum lawan atau saingan politiknya ialah PAS.

Bila PAS bergabung dengan PKR dan DAP, maka terjadilah Pakatan Rakyat.

Bila Pakatan Rakyat ter'bentuk', Umno sudah mula resah gelisah sehingga hilang kuasa "2/3 majoriti" setelah 2 kali PRU.

Umno tahu, kalau undi Melayu berterusan merosot yakni pergi ke PAS, maka suatu nanti hari Umno hanya tinggal dalam lipatan sejarah yang menjurus kepada simpanan di Arkib Negara dan Muzium Negara.

Umno amat galak "merai"kan kegembiraannya bila PAS ditendang keluar oleh DAP dari Pakatan Rakyat. Bertambah pula segelitir ahli PAS yang KECIWA yang terkecundang dalam pemilihan PAS bersama-sama pengikut yang sekepala gelojoh mahu kemenangan yang pantas telah keluar parti dan membentuk parti baru, PAN.

Umno sangka PAS akan terus ranap dan lenyap bila PAN, terbentuk. Rupa-rupanya PAN yang bersifat "splash in the PAN" hanya lebih sudu dari kuah, gegak gempita guruh di langit air di tempayan dicurah-curah, PAS tetap kekal uth dan kukuh.

Umno mula naik gusar bertambah pulak didalam Umno sendiri berlaku 'pusaran air' dan hanya menunggu 'kepala air' meluncur membaham ahlinya bertaburan. Umno cuak undi Melayu akan berpindah kepada PAS, lagi pun Umno tahu ramai Melayu tidak suka kepada DAP hasil dari ajaran rasisnya sendiri, akan mengundi PAS kerana protes kepada Umno, lagi pun PAS sudah bersendirian yakni tidak lagi bersama-sama dengan DAP.

Maka dengan itu Umno mengambil sikap "mengalah", menghulurkan tali persaudaraan tapi saya nampak Umnolah yang minta talian hayat dari PAS. Walau apapun "perdamaian" ini, saya nampak ada 2 keadaan, iaitu ikhlas mahu berdamai atau telunjuk lurus kelingking berkait.

Bab ikhlas ini adalah bab hati, benda di dalam susah nak lihat. Hanya Allah saja yang Maha Mengetahui.

Yang saya nampak adalah pada kes kedua, iaitu telunjuk lurus kelingking berkait. Umno menghulurkan tali persaudaraan adalah semata-mata untuk memacah belahkan PAS. Media massa turut membantu menghangatkan keadaan seolah-olah PAS sudah mencampak jauh dasar Islamnya ke laut Cina Selatan.

DAP pun sama juga, begitu juga dengan PAN dan segelintir PKR memainkan lagu lama iaitu UG...UG...UG. Yang sebenarnya DAP, PAN dan segelintir PKR "suka" gimik yang Umno buat, kerana ini memudahkan kerja dalam PRU apabila PAS sudah lemah.

Yang anihnya segelintir ahli boleh terikut-ikut dengan rentak lagu pemecahan itu dan rupa-rupanya masih ada lagi saki baki 'agen pemusanah' dalam PAS yang wujudnya seperti buah harumanis, hijau di luar, oren di dalam.

Insyaallah PAS sudah beberapa kali menegaskan, bersatu hanya dalam perkara kebaikan, bukannya dalam kemaksiatan, selagi Umno bersikap degilnya, semuanya boleh tanpa memikirkan kehendak syariat bagi mereka, selagi itu PAS tidak akan ber'sama'.

al-brangionline: .......kalau mende baik, takkan nak bangkang memanjang....kalau mende buruk takkan nak sokong.....Ustaz Umno. ostad PAN, takkan tak faham, lainlah kalu deme tu jenis liberal...ooopppssss nanti PAN marah pulak......cittt.