Followers

Tuesday, 22 April 2014

PKR & DAP 'menelan' 'mati emak', UMNO/BN 'meluah' 'mati bapak'.....'semua'nya udah 'gatail' pungkoq

Saya menjagkakan nasib usul persendirian tentang HUDUD akan menjadi ter'awang-awang'an, itu pun kalau Speaker terima usul itu untuk dibahas.

DAP secara berterang-terangan sedari awal lagi nampak semacam menolak.....sekutu Umno dalam BN pun nampak sealiran.

Dijangka Ahli Parlimen yang berAgama Islam selain dari PAS akan bermain 'hide and seek'.....hang pi nyorok, aku pi cari.....hang pi cari cari, aku pulak pi nyorok.....silap-silap terus pi 'hide' tang mana hingga tak berjumpa.....biasalah semua akan panas pungkoq atau pun 'gatail' pungkoq, maklumlah cakap suka berbelit-belit, pungkoq penuh dengan cacing kerawit.....hang garulah sendiri.

Kalau jadi begitu (semua hilang tak berjumpa langsung), apakah masa depan Pakatan Rakyat?
Masa depan PR dalam ilmu Allah......satu jawapan yang cantik lagi bijak, TGHHA

al-brangionline;

Suka main 'nenek2 sibongkok 3'
____________________________________________________________________
KEMAMAN: “Dalam ilmu Allah, bukan ilmu saya,” tegas Presiden PAS, Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang ketika menjwab pertanyaan media berhubung masa depan Pakatan Rakyat berikutan usaha Kerajaan Kelantan untuk melaksanakan undang-undang jenayah syariah termasuk hukum hudud.

Beliau menjelaskan, ini kerana pelaksanaan hukum hudud merupakan agenda perjuangan PAS dan bukannya Pakatan Rakyat.

Begitupun, Ahli Parlimen Marang itu optimis mereka yang memahami undang-undang jenayah syariah itu boleh menerimanya termasuk daripada kalangan bukan Islam.

Menurutnya, terdapat dalam kalangan masyarakat bukan Islam yang boleh menerima pelaksanaan undang-undang tersebut termasuk hukum hudud.

Sehubungan itu, katanya PAS menunggu keikhlasan semua pihak berhubung usaha Kerajaan Kelantan untuk melaksanakan undang-undang tersebut yang telah diluluskan oleh Dewan Undangan Negeri (Dun) pada 1993.

“Kita terima positif perkara yang berkait dengan Kelantan ini dan kita serah ikut cara Kelantan.

“PAS Pusat sokong sepenuhnya apa yang diusahakan oleh Kelantan itu,” tegasnya pada sidang media selepas merasmikan Ijtimak Kepimpinan PAS Negeri Terengganu di Kemasik, tengah hari tadi.

Turut serta pada sidang media itu ialah Setiausaha Agung dan Pesuruhjaya PAS negeri, Datuk Mustafa Ali dan Ustaz Saiful Bahri Mamat.

Jelasnya lagi, sebelum Dun Kelantan meluluskan undang-undang berkenaan, ia telah melalui proses yang betul dan mengikut amalan demokrasi.

Katanya, undang-undang tersebut telah disusun dengan penglibatan tokoh undang-undang syariah dan semasa seperti almarhum Tan Sri Ahmad Ibrahim dan Tun Mohd Salleh Abas.

Selain itu, katanya NGO Islam dan bukan Islam telah dijemput oleh kerajaan negeri pada satu majlis yang diadakan di Hotel Concorde di ibu negara untuk memberikan pandangan berhubung undang-undang jenayah syariah itu sebelum dibawa ke persidangan Dun.

Bahkan, jelas beliau lagi, pihak badan Hak Asasi Manusia dunia juga diberi penjelasan mengenai undang-undang itu.[sumber .]