Followers

Thursday, 24 April 2014

Krisis Air di Selangor : Di antara Political Will dan Ego

KRISIS AIR, POLITICAL WILL DAN EGO

TABURAN PENDUDUK
Ini penggal kedua PR memerintah Selangor, dengan data yang senang2 boleh diperolehi dari jabatan statistik, unjuran % pertambahan penduduk boleh di'anticipate' awal2 lagi.

KEPERLUAN AIR per HOUSEHOLD per DAY
Kita boleh menganggarkan keperluan air perhousehold untuk sehari untuk 
i. 'qada' hajat'
ii. mandi-manda
iii.laundri
iv. masak memasak termasuk minuman
v. penjagaan rumah seperti mop lantai, menyiram pokok, basuh kereta etc

TABURAN HUJAN:
Boleh dapat dari Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS) akan rekod hujan diseluruh negeri selangor

KADARALIR SUNGAI/(RIVER DISCHARGE)
JPS ada data untuk aliran sungai ketika kemarau dan hujan lebat. Daripada situ boleh dikira jumlah keperluan air berklebihan atau berkurangan.

Retention pond 'semulajadi' seperti bekas lombong atau pun yang dipunyai oleh JPS sudah tentu boleh dikenalpasti seawal lagi, kenapa mesti tunggu lama untuk menyedut airnya sehingga bercatu? Usah ceritalah beli pam berkuasa tinggi (dengarnya Kerajaan Selangor sudah beli pam), buat dulu baru cerita.

SUMBER AIR BAWAH TANAH
sudah banyak konferens,seminar dan bagai tentang maklumat 'ground water/air bawah tanah, kenapa tak manfaatkan

SUMBER DARI NEGERI JIRAN
Mahu tak mahu kalau sudah terdesak, terpaksa "mengalah" kepada negeri lain walaupun berbeza fahaman politik, beli dan manfaatkan 'water resourse' yang dikurniakan oleh Allah kepada sesuatu negeri.

KONKLUSI:
Dengan iltizam politik yang tinggi untuk menghadapi krisis air saja, InsyaAllah boleh menyelesaikan segala permasalahan. Berpolitik semata2 untuk menyelasaikan masalah air akan berakhir dengan percatuan berpanjangan mungkin sepanjang tahun.

Krisis air boleh diselesai bersama oleh orang politik dan mereka yg profesional yang makan gaji di jabatan kerajaan, orang politik hanya perlu ada iltizam politik untuk kesejahteraan rakyat bukan berpolitik untuk menegak benang yang basah (benang kering sebab tak de air) . Campakkan ego yang kononnya PR tidak boleh tunduk pada BN..Ini bukan masalah tunduk atau kena 'nasi kangkang' ini masalah cara kita bijak berpolitik untuk rakyat. Orang politik ada keperluan membuat dasar dan keputusan untuk kesejahteraan rakyat samada jangka panjang atau pendek.

Ini bukannya marah, tapi sayangkan Kerajaan PR ini. Maaf semua, bukan nak mengajar mereka yg lebih profesional di luar sana. Ingat sahabat, kita akan dipertanggungjawab akan apa ilmu yang tersorok di dalam dada semata2 kerana perbezaan fahaman politik.

Kami menderita dengan percatuan air kerana lambat anticipate dan bertindak, ya betul kemarau panjang adalah urusan Allah. Tetapi Allah melantik khalifah untuk mengurus dunia (selangor) ini.

p/s Kembalilah kepada Allah dalam apa2 urusan.
p/s tak perlu berpanjang lebar untuk mencurahkan hasrat hati, kerana kalau kita buat kertas-kerja ataupun proposal, yang bekerja hanya kertas tapi tuannya lembab, tidak bermakna.