Followers

Thursday, 24 April 2014

Bapa borek, anak rintik.....bapak men'gorek', anak 'menitik'

Like father like son,
Bapak borek, anak rintik
Bapak meng'hentam, anak menikam
Bapak 'mengorek', anak 'menitik'.

Gerakan mahu saman PAS kerana Hudud.....lantak komer le

DAP seperti biasa, tak akan sesekali menyokong kerana katanya bertentangan dengan Perlembagaan Negara. Kami PAS tak marah, itu pendapat kamu, itu hak kamu, lantak komer le.

Mintak maaf Encik Lim, Hudud bukannya peluru atau umpan undi mana-mana Pilihanraya yang PAS sertai. Jangan "cuba" nak samakan hudud ni macam BR1M, ang-pow atau sebagainya. Kalau rasa berkawan dengan PAS takut kalah Pilihanraya, susah mahu cakap lagi maa.

Umno sedang bersilat, silat langkah akan tertiarap, itu semua kerja allah SWT, kita pakat tengok.

PKR, 50-50. Itu pun terpulang kepada hangpa. Kalau hangpa merasakan 'Hudud' (baca PAS) menjadi 'liability' untuk melangkah ke Putrajaya, terpulang pada hangpa, kami PAS pasrah kepada Allah SWT.

Apa-apa pun tolong jangan nak mengajar kami kononnya'HUDUD" kononnya bukan umpan terbaik untuk memenangi sesuatu piliharaya.

Kami tak pernah menggunakan 'HUDUD' sebagai umpan pilihanraya, kalau komer merasakan dengan 'HUDUD' boleh bikin DAP dan PKR hilang undi kaum Cina, buatlah sesuatu maa., tolong jangan kecikkan hati kami. 'HUDUD' itu tak sama macam BR1M maa, tak sama macam beri limau mandarin dan ang pau maa, tak sama macam beri bubur lambuk bulan Ramadhan Syeikh, tak sama macam beri sirih dan pinang masak dey.

Lu orang orang buatlah pertimbangan, tapi tolong jangan menyamai 'HUDUD' dengan material lain maa. Kami ada pegangan kami pada Agama, kami ada maruah Agama maa.

Sesetengah2 tok syeikh kata kena beri rakyat faham dulu...beri penerangan cukup2....hang pun bangang sama, semenjak bila surat khabar, TV pembangkang dapat tempat.

Semasa hangpa nak renew insurans, ada hangpa faham semua isi kandungan, udahlah tulisan kecik nak baca...akhirnya 'pejam mata' bayar je sebab nak renew road tax yang dah nak mampus...sain agreement beli rumah pun sama, tulisan kecik nak mampus, tapi hangpa sains jugak kan?

Masa depan PAS bukannya bergantung pada komer.
[sumber .] [sumber .]

al-brangionline:

Benci aku pada musang berbulu khinzir.
__________________________________________________________________

DAP tidak takut ancaman, konsisten tolak hudud, kata Gobind

APRIL 24, 2014
Ahli Parlimen Puchong Gobind Singh Deo (gambar) menegaskan DAP tidak akan sesekali berganjak dengan pendiriannya menolak pelaksanaan hukum hudud kerana ia bukan konsensus bersama dalam Pakatan Rakyat (PR).
Anak kepada mendiang Karpal Singh yang senada dengan pendapat bapanya itu menegaskan, PAS perlu menarik balik pembentangan Kanun Jenayah Syariah II (Hudud) di Parlimen atau berhadapan tentangan daripada parti komponen PR – PKR dan DAP.
"DAP dan PKR berhak membantah rancangan PAS memperkenalkan hudud di Kelantan kerana PAS sebahagian daripada PR," kata Gobind dalam satu kenyataan di Kuala Lumpur hari ini.
"PAS menumpang sama kekuatan PR dalam pilihan raya umum lalu, dan kami membentuk pakatan bersama selepas mereka menerima agenda yang tidak merangkumi hudud," kata Gobind.
Tugas mereka, kata Gobind, adalah untuk mengingatkan PAS undi yang mereka terima berlandaskan agenda bersama PR itu.
"PAS tidak boleh mengelak agenda yang diterima secara rasmi oleh mereka pada 2011," katanya.
Selain Gobind, beberapa pemimpin politik pembangkang dan kerajaan daripada MCA menentang cadangan pelaksanaan hudud di Kelantan.
Karpal juga dilihat menentang keras cadangan PAS atas alasan pelaksanaan hukum Islam itu bercanggah dengan Perlembagaan.
"DAP tidak akan sesekali ditakutkan dengan ancaman. Kami akan terus menentang hudud kerana ia melanggar peruntukan Perlembagaan," katanya.
Selepas pengumuman Menteri Besar Kelantan Datuk Ahmad Yakob Kelantan membawa dua rang undang-undang persendirian ke Dewan Rakyat bagi membolehkan Kanun Jenayah Syariah II (Hudud) yang diluluskan oleh Dewan Undangan Negeri (DUN) Kelantan, pemimpin politik dilihat tidak begitu menyokong perkara itu.
Ahli Parlimen Barisan Nasional (BN) beragama Islam bagaimanapun, kata Ahli Parlimen Ketereh Tan Sri Annuar Musa, dilihat menerima cadangan itu dengan aspek positif.
Beliau turut bercadang untuk melobi ahli Parlimen BN bagi menyokong pembentangan tersebut. – 24 April, 2014.