Followers

Friday, 28 March 2014

Satelit 'pintar', "MEnyiASAT" Malaysia hanya berjumpa 89 'objek' .....

Pencarian MH370 tidak tahu bilakah berakhirnya.

Keluarga 'mangsa' MH370 juga tidak tahu bilakah pengharapan mereka samada ketemu atau sebaliknya.

Terknini satelit jiran tertangga, Thailand dikatakan mengesan 300 objek terapung di lautan Hindi. Negara-nrgara lain yang dikatakan mengesan beberapa objek ialah Francis, UK, Australia dan China.

Seingat saya Malaysia sudah melancarkan satelitnya sebanyak 3 buah iaitu MEASAT 1 pada Januari 1996, MEASAT 2 pada November 1996 dan MEASAT 3 pada Mc 2003.

Tetapi MEASAT-MEASAT itu hanya dapat menyiarkan siaran terus menerus bolasepak, F-1, rancangan hiburan luar negara dan dalam negara dan berbagai-bagai lagi......

Tapi di Malaysia ini ada satu lagi satelit yang bernama 'MEnyiASAT'.....tugasnya hanyalah 'MEnyiaSAT" dan memfokus "89" 'objek-objek' bernyawa sahaja.

Apa dia objek-objek bernyawa itu?

Objek-objek bernyawa itu ialah jumlah Ahli Parlimen Pakatan Rakyat di Parlimen seramai 89 orang.

Untuk mencari kesalahan-kesalahan 'zahir dan 'batin' 89 'objek-objek' bernyawa ini amat senang bagi amenu ......setiap 'pergerakan' mereka seolah-olah di 'ikuti' oleh satelit 'MEnyiASAT', dengan menerima pantulan setiap pergerakan PR termasuk hal-hal dalam kelambu, luar kelambu, dalam bilik air dan bagai......dan hairannya semua itu amenu tahu......hahaha itulah jasa 'satelit" Malaysia kot.

Untuk mencari MH370 dan anak-anak kapal serta penumpangnya terpaksalah menagih simpati negara luar.

MEnyiASAT hanya menyiasat...menyiasat...menyiasat

al-brangionline:

Malu kat orang Siam.
______________________________________________________________________
Satelit Pemerhatian Bumi Thailand (Thaichote) mengesan 300 objek di Lautan Hindi, kira-kira 200 kilometer daripada Barat Daya tempat carian pesawat hilang MH370.

Thailand menjadi negara kelima mendedahkan imej satelit objek terapung di kawasan sama selepas Australia, Perancis, United Kingdom dan China.

Akhbar Thailand The Nation melaporkan, imej itu diserahkan kepada perdana menteri sementaranya sebelum dimajukan kepada pihak Malaysia.

Menurut AFP, objek yang terapung itu dikenalpasti oleh Agensi Pembangunan Teknologi Angkasa dan Geo- Informatics Thailand.

Menurutnya, objek tersebut yang berukuran dua hingga 15 meter, bertaburan di kawasan kira-kira 2,700km barat daya Perth.

Imej-imej tersebut diambil pada 24 Mac, laporan The Wall Street Journal.

Semalam, pemangku Menteri Pengangkutan, Datuk Seri Hishammuddin Hussein mengumumkan satelit Perancis mengesan 122 imej dalam kawasan carian, yang berkeluasan lebih besar sedikit daripada Sabah.

Operasi mencari yang membabitkan pelbagai negara yang disambung pagi ini, dibatalkan selepas kira-kira empat jam kerana cuaca buruk di kawasan tersebut. Kapal-kapal, bagaimanapun, kekal berada di lautan itu.

The Nation melaporkan bahawa Thaichote adalah satelit 'remote sensing' untuk pemantauan sumber asli. [sumber .]