Followers

Saturday, 8 February 2014

Cakap-cakap kaum Cina Kajang : Liow Tiong Lai ada harapan kalahkan Anwar.....'senjata' makan tuan?


Dari cakap-cakap kaum Cina di Kajang terutama peniaga-peniaga di pasar dan pengusaha industri ringan, Presiden baru MCA ada harapan mengalahkan Anwar Ibrahim dalam PRK N25 Dun Kajang nanti.

Kata mereka ini kerana kaum Cina akan beri peluang kepada Presiden baru ini untuk menunjukkan atau memperjelaskan apa-apa gagasan baru untuk kaum Cina di Kajang khususnya dan Selangor dan Malaysia amnya.

Selepas itu beliau boleh dilantik menjadi Ketua Pembangkang di DUN Negeri Selangor.

Dengan itu kaum Cina boleh menilai sejauh mana MCA dapat menyakinkan semula mereka setelah dalam PRU13 kaum Cina menolak mentah-mentah MCA.

Mengikut 'penganalisa politik' tempatan yang tidak berkepentingan mendapati kaum Melayu pula akan mengajar Pakatan Rakyat terutama PKR yang sudah hilang kredibiliti asyik berebut jawatan dan berkepentingan sendiri. Kata mereka bukan mereka tidak sukakan Anwar tetapi strategi yang mencurigakan ini nampak tiada kesatuan atau pakatan dalam Pakatan Rakyat.

Di dapati juga pengundi kaum Cina dan Melayu berasa cuak kalau-kalau kemenangan Anwar masalah mereka di Kajang terbiar kerana PKR sibuk mengejar 'ghanimah' yang banyak dan masih belum di'faraidh'kan lagi.

Sesetengahnya pula masih mahukan lagi khidmat Cik Gu Lee mantan YB PRU12 dulu. Mereka juga hairan kenapa perkhidmatan beliau yang cemerlang kepada warga Kajang dulu tiba-tiba diketepikan kerana PKR mengamalkan kronisme.

Keseleruhannya mereka tidak terkejut Anwar akan 'merana' dan menggigit jari jika Umno/BN dapat meletakkan calon yang sesuai bukan kerana Umno/BN itu kuat dan dalam masa yang sama PKR tidak boleh complacent dan terlalu arrogant malah sudah di lihat lebih arrogant dari Umno lagi. Cuma bagi mereka bezanya PKR dengan Umno ialah Umno sudah lebih arrogant lebih menjurus kepada samseng jalanan atau gedebe sepanjang masa kalau tidak pun samseng kampong.

al-brangionline :

Jangan senjata makan tuan sudah......terlalu banyak strategi sehingga meragukan