Followers

Wednesday, 25 December 2013

Aibkan Mad Sabu dengan Syiah hanyalah sebagai 'appetizer'.....rupa2nya 'main course'nya ada di siniPRU13 baru habis.....Muktamar PAS sudah pun berlalu begitu jugak Perhimpunan Agung Umno baru selesai. Tiba-tiba Umno kaitkan orang nombor 2 PAS dengan Syiah

Kenapa?

Umno sudah baca majoriti orang Melayu tidak suka Syiah kerana Umno tahu majoriti orang Melayu di Malaysia adalah 'Ahlus Sunnah Wal Jamaah' bermazhab Assyafie.

Mad Sabu memang pernah kata dia menyanjungi perjuangan Imam Khomeini ketika menumbangkan diktator Shah Iran dalam Revolusi Islam Iran pada 1979 kira-kira 34 tahun dulu.

Tetapi kenapa sekarang baru Umno nampak Mad Sabu sebagai satu ancaman pada umat Islam di Malaysia?

Dikaitkan Mad Sabu dengan Syiah saya berpendapat hanyalah sebagai 'appetizer' politik. Ini tidak lain tidak bukan sebagai mengula2kan rakyat.....agar rakyat terbuka selera mempercayai bila diambil tidakan kemudiannya dan akan akan nampak semacam ada justifikasi......bila rakyat sudah terasa benci yang amat sangat dengan sendirinya rakyat akan rasa 'justified' bila Mad Sabu dikenakan tindakan kelak.

Saya rasa 'main course'nya ialah keistimewaan Mas Sabu ialah beliau selalu menjadi 'frontliner' dalam apa-apa isu.

2014 bakal memaparkan atau dalam ertikata lain rakyat Malaysia akan berhadapan dengan berbagai 'musibah' hasil dari 'politik ikut selera' sendiri (Umno)......kenaikan harga barang yang dengan sendirinya kehidupan menjadi tertekan dengan bebanan perbelajaan yang tinggi......kenaikan tariff, letrik tol?, barang-barang keperluan asas dan berbagai kenaikan lagi yang anda sendiri semua maklum.

Dengan kepelbagaian isu itu maka Mad Sabu, Umno nampak sebagai seorang 'frontliner' yang mampu mempengaruhi rakyat turun ke 'jalan raya'.

Itu saja saya rasa puncanya.

Saya tidak nampak Umno begitu 'desperate' hingga 'berani' mengharamkan PAS dengan isu Syiah kerana dalam Perlembagaan PAS sudah jelas Islam yang diperjuangankan oleh PAS.

Koman sangatlah Yeop kalau nak aibkan Mad Sabu khasnya dan PAS amnya dengan Syiah.

Tidak dinafikan ramai jugak orang Malaysia yang mengkagumi Mandella dan ini tidak semestinya sesorang itu menjadi Mandella......cuma nilai-nilai yang baik yang ada pada Mandella yang selari dengan Islam seperti 'anti-apartheid'.....boleh diambil iktibar kerana Islam memang menekankan keadilan sejagat.

al-brangionline;

Aku yang menkagumi Nabi Muhammad SAW......salahkah aku?