Followers

Saturday, January 5, 2013

Pinggul ku ter'peleot'.....camana nak naik pelamin lagi minggu depan nih...


Bila keadaan banjir melanda negara sekarang, teringat akan masa sebelum pencen dulu.......kebetulan kena cover negeri-negeri pantai timur...tentulah seronok boleh balik Kuala Berang tanah tumpah darah ku.

Tapi yang tak seronoknya bila tang 'stay-back' kerana nak menyiapkan report banjir......pernah tak balik hingga pagi semasa Johor dilanda banjir dua 'gelombang' dulu......asyik2 terima telefon tanya pasal hujan dan aras air.......satu hari Mr. Lee Pengarah Hidrologi kata, 'Tuan Haji...ini malam kita jaga dua orang."..."Dalam hati....saya merungut...hayya.....ini malam ManU ada game oh."......yang tak tahannya setiap 30 minit tanya, "Tuan Haji, itu awan mana pigi sekarang?"...saya jawab, "Itu awan banyak tebal punya macam belangkas duduk atas negeri Johor (real-time sattelite image.)......sambungnya, "kalau itu macam, Johor mesti hujan lagi ah".....sehingga sekarang kampong2 seperti Serom, Bukit Gambir, Kesang, Chaah, Bekuk sebagai contoh masih dalam ingatan pada hal dulu tak pernah mimpi berulang-alik ke situ.

Sempat jugak merasa naik helikopter pergi ke Gunung Gagau yang setinggi 1378m, Gua Musang kerana nak memastikan Stesyen Hidrologi di situ tip-top......tapi cukuplah sekadar 3 trip......mengerikan.......ada ke pulak bila kita tanya pilot tu apa ke bende lampu yang berkelip-kelip merah tuh...dia jawab biasalah tuan, minyak reserve...berderau darah naik ke kepala, kalau atas darat bila kapcai minyak reserve boleh kita tongkat tepi jalan dan cari botol pegi beli minyak......ni atas udara bang......patutlah helikopter selalu jatuh mungkin yang jenis berkepala 'caribou' (kerbau?) yang bawaknya kot.

Tapi ada satu pengalamn yang tak boleh lupa malah masih 'merana' kerananya hingga sekarang.

Kebetulan al-brangi dilantik oleh KSU Kementerian jadi Ahli Jawatankuasa Melupus Harta Kerajaan Persekutuan.

Satu hari pergi ke Daerah Hulu Terengganu untuk melupus rumah pump. Pump tu letaknya atas platfom setinggi lebih kurang 7 kaki di lereng tebing. Semasa naik ke atas platfom tu terasa senang kerana ikut tepi lereng......setelah mencatat nombor chasis, jenis dan keupayaannya, para staff lain semua terjun kebawah sebagai jalan pintas...tinggallah al-brangi yang berbadan 'comel' ni sorang2 kat atas.....saya melaung ke bawah, "Tak ada cara lain ke/"......mereka sambil ketawa, "Terjun je tuan."...apa lagi konon2nya perasan masih muda, terjunlah saya....Alhamdullillah tak rasa apa2......lepas itu kami terus ke Kota Bharu untuk satu tugasan lain.....tiba-tiba ketika check-in kat hotel pinggul terasa sakit dan jalan senget.

Sebaik saja masuk bilik, terasa sakit yang amat.....terus cari klinik terdekat dengan dipimpin oleh staff lain...Doktor kata tak ada fractured cuma mungkin torn-muscle tapi lama2 mungkin ia berulang-ulang sakitnya......memang tepat sekali, sekarang sudah 2 tahun tiba-tiba sudah tiga hari pinggul ni sakit semula...berjalan senget2 sebelah.

Yang merisaukan kerana nak naik pelamin untuk kali kedua minggu depan.....malulah melangkah senget.....alahai

al-brangionline:

Naik pelamin?......takdelah...naik pelamin bergambar dengan anak yang akan menamatkan zaman gadisnya.