Followers

Saturday, 20 October 2012

'The Red Warriors' vs 'The Green Beret'......oh FAM.....


Kapten Pasukan Negeri Kelantan, Mohd Badri Mohd Radzi (kanan) dan Kapten Pasukan Angkatan Tentera Malaysia (ATM), Hairuddin Omar (kiri) bergambar kenangan bersama sebelum Perlawanan Akhir Piala Malaysia, di Stadium Shah Alam. Perlawanan Akhir Piala Malaysia akan berlangsung malam ini di Stadium Shah Alam. -fotoBERNAMA

Kurang dari 8 jam dari sekarang Stadium Shah Alam akan ber'gegar' dan ber'gema' dengan sorakan dari penyokong 'The Red Warriors' dan 'The Green Beret'.

Kerana minat yang terlalu mendalam dalam bolasepak, terpanggil juga untuk saya ber'istirehat' daripada berpolitik buat seketika sekurang2nya untuk siang hari ini dan malam ini dan berceloteh sedikit mengenai perlawanan akhir Piala Malaysia malam ini.

Kedua-dua pasukan mempunyai kelebihan dan keistimewaan tersendiri.

Pasukan The Red Warriors mempunyai kelebihan di benteng terakhir iaitu didepan gawang, kerana Apek kelihatan terlalu kebal pada 'malam'nya jika pertahanannya tidak membuat kesilapan kecil dan dipercayai barisan pertahanan The Red Warriors akan diuji dengan asakan yang bertali arus dari The Green Beret.

Sekali imbas pertahanan 'The Red Warriors' dengan 'The Green Beret' adalah sama kebal dan berpengalaman. 

Saya berpendapat pertembungan yang sebenar malam ini ialah pertembungan di bahagian tengah di anatara barisan tengah 'The Red Warriors' yang mempunyai 'skill' mengawal bola yang tinggi dan bijak menentukan tempo perlawanan serta berkebolehan menjaring gol dengan barisan tengah 'The Green Beret' yang tidak kurang mempunyai kemahiran dan pengalaman yang tinggi.

Saya tidak berhajat untuk membuat ramalan tapi saya berkeyakinan gol akan datang bukan dari 'striker' kedua2 pasukan kerana 'striker' masing-masing akan di'rantai'......gol akan datang dari beberapa 'playmaker' dari kedua2 pasukan yang sudah terbukti kemahiran dan pengalaman mereka yang tinggi sebelum ini.

Cuma satu sahaja yang saya risau......dikhuatiri 'referee' akan buat game malam ini jadi 'anticlimax'......harap2nya FAM dapat sedia 'referee' yang berkualiti sebagai mem'bayar' balik sokongan peminat yang mula membanjiri stdium2 utama di seluruh negara terutama penyokong 'The Red Warriors' yang menjadi satu 'fenomena' mutakhir ini.......oh FAM.....

Apa2pun selamat bertarung kepada kedua2 pasukan dengan semangat sukan yang tinggi......harapan saya jadilah penyokong dan pemain yang ber'protesional'.

al-brangionline:

Kalaulah Mohd Daudsu Jamaluddin dikembalikan ke tempat asalnya yakni di bek kanan malam ini maka sayap kiri ATM Venice Elphi Danny Kaya yang lincah dengan larian derasnya akan menghadapi kesukaran untuk membuat hantaran lintang yang berbahaya..