Followers

Sunday, 28 October 2012

'Perkasa' pak cai pada anu tentu bangga dengan peratusan ini.....alahai si jalur 3 pun

[sumber .]

Dilaporkan peratusan muflis daripada 4,568 kes baru pada suku tahun ini oleh Jabatan Insolvensi Malaysia adalah 47 % Melayu, 34% Cina , 9% India dan lain-lain 10 %.

Daripada peratusan 47% Melayu itu, rata-rata umur mereka 34 tahun ke bawah.

Saya tidak berhajat nak buat analisa kenapa orang Melayu jadi juara dan kenapa orang muda mendahului orang lama dalam hal muflis ini......itu kita serah kepada 'perkasa' a.k.a. pak cai golongan songkok hitam 7 inci setengah yang menjadi pak cai pada apek jaguh akro-bed kebangsaan. Golongan si-jalur 3 yang mahir dengan data-data tentu berminat untuk buat PhD keduanya

Yang menjadi minat saya ialah kenapa warga Malaysia menjadi muflis dalam usia yang paling muda?

Adakah kerana gaya hidup mereka yang tidak setimpal dengan pendapatan mereka?

Atau adakah desakan hidup kerana taraf kehidupan yang tinggi di sekitar Lembah Klang ? ( kerana yang terlibat itu majoritinya dari negeri Selangor yang berkemungkinan tinggal di Selangor tetapi bekerja di Kuala Lumpur )

Kita tidak tahu pecahan peratusan itu terdiri dari golongan penjawat awam , swasta atau korporat......berapa peratus pula akibat hutang 'credit-card' dan sebagainya.

Yang jelasnya ini menunjukkan kegagalan puak songkok hitam 7 inci setengah membuat ramuan yang salah dalam pembikinan 'kek ekonomi' rakyat Malaysia......sudahlah ramuan yang salah tapi adunannya pun salah dan suhu pembakarannya pun salah yang hasilnya kek menjadi hangus-hangit.

Ironinya golongan kroni puak songkok hitam tinggi 7 inci setengah akan dibail-out apabila hampir-hampir bernyawa ikan untuk menghadapi 'sakaratul-muflis'.....kalau tidak berderet-deretlah puak songkok hitam beratur di depan Jabatan Insolvensi Malaysia untuk menerima peng'anugeraha'an sijil muflis.

al-brangionline:

Itu tidak termasuk peratusan mereka yang sudah 'muflis' amalnya dek nipis keimanan mereka.

p/s Pilihlah PR untuk membawa perubahan....kali inilah wahai sahabat ku.