Followers

Monday, 13 February 2012

PAS bukan 'parti ajaran sesat'......natang

Banyak SMS dihantar oleh sahabat-sahabat menanyakan kenapa tak ulas pasal ada sorang pembesar Umnuuu di sebuah negeri yang bergelar Darul Rruntuh kata, PAS 'parti ajaran sesat'.

Saya malas nak ulas kenyataan 'boddo' ala-ala 'Jin Keluar Kacau Kampong itu kerana kenapa saya mesti kena tune otak saya sama taraf dengan orang gedebe ala-ala 'Jin Keluar Kacau Kampong' itu.

Tapi oleh kerana ramai sangat yang buat lawak.....terasa terpanggil jugak nak ulas ala-ala gedebe macam Mamad yang kata PAS - parti ajaran sesat tu sambil-sambil makan keropok lekor dan minum kopi O pekat kurang manis.

Pada mulanya saya ingat Mamad tu hanya main-main dengan akronim PAS - Parti SeIslam Malaysia kepada PAS - 'Parti Ajaran Sesat' sama macam orang-orang kita kata BN (Barisan Nasional)- Barang Naik...Banyok Nnipu...United Melayu Nnipu Orang (Umno) dan banyak lagi.......rupa-rupanya, Mamad ni memang serious kerana bila orang PAS acah nak saman...dia kata samang ah.....nelang teh.

Kalau dalam hutan bila kata...sesat...bermakna tak jumpa jalan tubik (keluar).....kalau dalam Agama bermakna terpesong aqidah.....tak tahulah pulak samada setaraf dengan ajaran ayoh pin atau Arqam.

Kalau tak jumpa jalan 'tubik' (keluar)...dok munasabah, sebab sekarang zaman GPS dihujung jari......ka ka ka.....kalau sesat dari segi Aqidah, bermakna Mamad ni lebih tinggi kedudukan dia dari Mufti atau Majlis Fatwa Negeri...maka Mamad ni sudah gedebe...sudah dikira men'derhaka' pada Al-Sultan kerana Baginda sahaja yang akan mengesahkan apa-apa pengesyoran dari Majlis Fatwa bukan dari orang biasa yang gedebe macam Mamad tu.

Cukuplah sekadar itu celoteh ambe......kepok pung doh habih....kang jadi base laing pulok.....jangan marah Mad.....gedebe lawan cara gedebe...dok gitu?

al-brangionline:

Sesat di dunia boleh cari jalan tubik (keluar)......jangan sesat di akhirat akibat tersalah urus-tadbir atau gedebe dengan ajaran dan suruhan Agama......ke guane kawang-kawang.....