Followers

Monday, 30 January 2012

Kenapa TG Abdul Hadi Awang tak tawar diri tanding PRU13?

Ke mana-mana pergi orang ramai bercakap pasal Tg Abdul Hadi Awang Presiden PAS tidak berhasrat menawarkan diri untuk bertanding dalam PRU13 tak lama lagi.

Bermacam-macam spekulasi dan analisa sendiri dibuat.

Apakata Mursyidul Am PAS Tg Nik Abdul Aziz dalam hal ini?

Mursyidul Am Pas, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat tidak bersetuju dengan keputusan Presiden parti, Datuk Seri Abdul Hadi Awang yang mahu berundur daripada bertanding dalam Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13).

Abdul Hadi, menurut beliau, seorang manusia yang berbakat untuk memimpin, lebih-lebih lagi dalam perjuangan Islam. [Sinarharian .]

Manakala Ketua Umum PKR pula berkata :

"Saya berharap Ustaz Hadi menarik balik hasrat tersebut kerana beliau penting buat Pas dan Pakatan Rakyat (PR)," kata Anwar dipetik Harakahdaily hari ini.

Beliau yang juga Ketua Umum PKR berkata, peranan Presiden Pas itu, yang berusia 65 tahun, kritikal buat pemuafakatan PR, yang dibentuk secara formal selepas pilihan raya umum 2008.

"Saya akan bertemu dengan Ustaz Hadi dalam waktu terdekat demi memastikan Ustaz Hadi kekal bersama pimpinan Pakatan Rakyat," tegas Anwar. [Sinarharian .]

Kita dengar pula apa kata 'musuh' politik PAS?

Orang nombor 2 Umnuuu memberi jawapan yang hambar atau dalam bahasa lain komentar 'cap ayam'......beliau hanya komen itu hanya isu dalaman PAS.

Kenyataan TG Abdul Hadi Awang memberi jawapan itu secara spontan setelah cuba di provokasi oleh akhbar Sinarharian. [sedutan rakaman ihsan dari Terengganukini .]

Biasalah sebagai akhbar yang cuba mencari headline yang sensasi menjelang PRU13, akan mengajukan beberapa soalan dengan menembak beberapa 'peluru' penabur.

Bagi saya, orang yang paling seronok hinggakan mengurut dada tanda lega ialah orang-orang Umnuuu kerana 'suara' TG Abdul Hadi Awang amat digeruni oleh DUN mahupun Parlimen malah digeruni oleh musuh politik PAS.

Seorang pemimpin yang bertawado' sememangnya tidak meletakkan atau mendahulukan dirinya daripada jemaah.

Dato' Presiden sentiasa menyerahkan kepada parti menentukan masa depan politiknya. Inilah tarbiah langsung daripada pemimpin kepada penyokong dan pendokong agar tidak 'perasan' atau melobi-lobi akan jawatan dan selaku mereka yang berjawatan dalam parti di luar sana, tidak semestinya bertanding itu sebagai satu hak mutlak kecualilah atau sehingga parti buat keputusan.

al-brangionline:

Umnuuu/BN masih mem'buru' calon'.......seoerti DI SINI .

Bak kata Seniman Agung P.Ramlee.....jarang-jarang...kadang-kadang....mana ada mana-mana Presiden parti di seluruh antero dunia yang tak nak bertanding.....

p/s

Suara hati al-brangionline mahukan suara 'Ayoh Cik' di DUN dan Parlimen......InsyaAllah PAS ganti Umno.