Followers

Thursday, 26 January 2012

Antara Ibrahim dengan Khalid Ibrahim.....mana satu pilihan anda?......alahai.....

Apabila fortpolio Agama tidak lagi diberi kepada PAS, banyak kedengaran suara sinis sana sini.

Lebih-lebih lagi portfolio Agama itu dipegang sendiri oleh Menteri Besar, Tan Seri Khalid Ibrahim.

Pertamanya hak menentukan jenis fortfolio adalah hak mutlak Menteri Besar.

Ramai orang berkata seboleh-bolehnya biarlah Exco Agama itu boleh menjadi Imam solat dan boleh berkhutbah.......ya secara idealnya eloklah begitu tapi telah terbukti ramai ulamak malah 'Al-Hafiz' lagi dalam Umnuuu, tapi anda sedia maklum apa yang mereka lakukan untuk memertabatkan Agama ketika kuasa ada di tangan mereka.

Hak menjaga Agama bukan terletak dibatu jemala Adun PAS sahaja, malah Adun PKR yang berAgama Islam pun wajib juga menjaga Agama.....jadi secara pentadbirannya Menteri Besar mempunyai kuasa yang lebih untuk melicinkan apa yang ter'sekat-sekat' selama ini dan Adun PAS khasnya dan Adun PKR amnya boleh menjadi pemantau yang aktif dan pembantu yang setia dan ikhlas untuk memertabatkan Agama terutama dalam hal pengagihan zakat dan menguatkuasa orang-orang Islam daripada mengunjungi tempat-tempat maksiat dan mengurangkan tempat maksiat daripada 'menyerangi' tempat majoriti perumahan orang-orang Islam.

Orang yang paling lantang sekali dalam isu portfolio Agama ini ialah Ibrahim Ali seperti sangka buruknya DI SINI kononnya "Khalid akan menutup mata kepada kegiatan 'tidak bermoral' demi undi."

Kalaulah itu hujahnya, ia seolah-olah memecah tembelang busuknya kenapa dia melompat dari menjadi Ahli Parlimen di bawah tiket PAS dahulu.

Ia seolah-olah nak memberitahu kepada semua rakyat Malaysia, kalau dia ber'sama' PAS, maka dia kena bercakap dalam hal-hal Agama.....ia nak beritahu pada umum ia seolah-olah bertentangan dengan jiwanya...adakah begitu saudara Ibrahim?

Lagipun kalau beliau kekal dalam 'kelompok' PAS, maka beliau terpaksa berusrah bersama pimpinan PAS yang diterajui oleh TG Nik Abdul Aziz.....satu aktiviti yang 'canggung' dan berlawanan dengan jiwanya...adakah begitu saudara Ibrahim?

Saya tidak fikir saudara Ibrahim yang berjiwa besar dan perjuang Agama yang tegar sanggup bertindak begitu dan dalam hal isu portfolio Agama sanggup bersangka buruk dan memperendahkan kewibawaan Tan Seri Khalid.

al-brangionline:

Saya yakin dan percaya PAS tidak akan sesekali berkompromi dalam hal yang bersangkutan dengan Agama.